A miskolci Szent Háromság templom

Csodatévő Szent Miklós myrai püspök ünnepe Tokajban

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMájus 9-én, szombaton, Csodatévő Szent Miklós myrai püspök ereklyéi átvitelének ünnepén Főpapi Szent Liturgiát tartottak a tokaji ortodox templomban.

Az ünnepi liturgiát Feodor munkácsi és ungvári érsek végezte, Viktor Miszo és Dimitrij Szidor protoierejek, Márk archimandrita, Dobos Antal és Tatárka Kirill lelkészek, valamint Georgij Jakim protodiakónus és Szegedi Szabolcs István diakónus segédletével. Az alkalmi kórus a miskolci Szentháromság templom énekeseiből és kárpátaljai zarándokokból állt. A liturgiára Miskolcról, Kazincbarcikáról és más Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településekről érkeztek hívők. 

A liturgia befejeztével körmenetet tartottak, Szent Miklós püspök ünnepi tropárionját énekelve magyar és egyházi szláv nyelven. A templom kapujánál került sor a Krisztus feltámadásáról szóló evangéliumi perikópa felolvasására. A templomba visszaérkezve a kárpátaljai zarándokcsoport tagjai rövid imádságot végeztek a II. világháborúban elhunyt szovjet katonák emlékére.

Beszédében Feodor érsek atya felelevenítette Szent Miklós püspök életét, és szólt egy újkori ikonról, amely az egyházi hagyományban az “Itt állok az ajtó előtt és zörgetek” nevet kapta. Az ikonon Krisztus látható, amint egy egyszerű ház ajtaja előtt áll, zörget, és bebocsátásra vár. A Megváltó mozdulatán látszik, hogy finoman, csendesen zörget, és türelmesen vár, hogy ajtót nyissanak neki. Ez a mélyen jelképes ábrázolás valójában azt mutatja, hogyan jön el mindnyájunkhoz, egyenként, külön-külön az Úr, hogy zörgessen szívünk, lelkünk ajtaján. Boldog az az ember, aki meghallja a kopogtatást, és örömmel siet, hogy ajtót nyisson az érkező becses vendégnek. Krisztus Szent Miklós szívének ajtaján is zörgetett, és az istenfélő ifjú ember habozás nélkül be is engedte őt, hogy onnantól fogva mindig Krisztussal a szívében és Krisztussal az ajkán vigye véghez csodás tetteit. Feodor érsek atya szavait Szegedi Szabolcs diakónus köszönte meg, kérve a főpásztort, hogy továbbra is hordozza szívében a Tokajban összegyűlt híveket és a magyarországi ortodox misszió ügyét.

Az ünnepnap szeretetvendégséggel ért véget, amelyet a tokaji közösség tagjai készítettek el zarándoktestvéreik számára. Feodor érsek atya és kísérete megtekintette a Városi Múzeumban őrzött, jelentős értéket képviselő ikongyűjteményt, majd megköszönve a szívélyes és meleg fogadtatást, búcsút vett a hívektől és Tokaj városától.

 

Vélemény, hozzászólás?

Tovább az eszköztárra